ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΟΜΠΟΣΤ


Το κομπόστ είναι το σύνολο των υλικών που χρησιμοποιούμε και ρίχνουμε στο χώμα για να το εμπλουτίσουμε με χρήσιμα συστατικά για γρήγορη ανάπτυξη σε μια καλλιέργεια φυτών.
Αυτά τα υλικά μπορεί να είναι από άχρηστα και κομμένα χόρτα, ξύλα, φύλλα, φλούδες, ακόμη και οι στάχτες τους μέχρι και οι ουσίες από κουτσουλιές πουλιών.


 Όλα αυτά τα υλικά βάζουμε σε κάδους που πουλάνε για αυτή τη δουλειά ή σε ανοιχτό βαρέλι( όχι ξύλινο), με σειρά που ξεκινάει από τα πιο ξερά υλικά για μεγαλύτερη απορρόφηση και πάνω βάζουμε την ημιαποσυντιθέμενη ύλη, φρούτα, φλούδες κτλ. Το μείγμα  θα είναι έτοιμο σε λιγότερο από ένα χρόνο με εβδομαδιαίο ανακάτεμα ώστε να βοηθηθεί η αποσύνθεση και ομογενοποίηση του. Το αποτέλεσμα θα είναι μια σκούρη μάζα που τη διακρίνει μυρωδιά χώματος.

 Όταν κάποιος θέλει να κάνει μια καλλιέργεια των φυτών του βιολογική, αυτός είναι ο πιο ανώδυνος για το περιβάλλον τρόπος, και πιο οικονομικός για τον ίδιο. Υπάρχουν βέβαια και έτοιμα σκευάσματα κομπόστ στο εμπόριο για όσους θέλουν έτοιμες λύσεις, αλλά σαν το χειροποίητο φυσικό κομπόστ που αγαπάει τη γη... δεν υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :