ΧΩΜΑ ΓΙΑ ΚΗΠΟ

Προηγουμένως αναφερθήκαμε στην οξύτητα του εδάφους. Το έδαφος παρότι φαίνεται όμοιο για κάποιον αρχάριο, δεν είναι. Η ιστορία του δείχνει και την θρεπτικότητα του.  

Λέγοντας ιστορία εννοούμε την ποικιλία της πανίδας και χλωρίδας που έδρασε κι αποσυντέθηκε, αφήνοντας πίσω της πλούσια ύλη στο χώμα να γίνει γόνιμο, αλλά και η παρουσία του νερού που κατά τη μεταφορά του παρασύρει επίσης χρήσιμα συστατικά και άμμο. Οι τύποι που συναντούμε όταν θέλουμε να ασχοληθούμε με φυτεύσεις, είναι το αμμώδες, το αργιλώδες κοκκινόχωμα, το αμμοαργιλώδες ( μίξη των προηγούμενων 2), το ασπρόχωμα και το μαυρόχωμα. Οι διαφορές τους:


  • το αμμώδες είναι διαπεραστικό σε αέρα, ήλιο και νερό που δε το συγκρατεί ούτε και τα θρεπτικά συστατικά. Το χειμώνα κρυώνει τη ρίζα, το καλοκαίρι την υπερθερμαίνει, και στον αέρα δε τη συγκρατεί. Γι' αυτό βάζουν χωνεμένη κοπριά ή κοκκινόχωμα να δέσει.


  • το αργιλώδες (κοκκινόχωμα) πολλοί το αποκαλούν και πηλώδες, έχει πολύ μεγάλη πυκνότητα. Είναι το αντίστροφο του αμμώδους αφού δε το διαπερνάει τίποτα από τα παραπάνω. Δημιουργούνται ρωγμές σε μεγάλες ζέστες και η ρίζα του φυτού ασφυκτιά και δε μπορεί να αναπτυχθεί. Για να διορθώσουμε την κατάσταση ρίχνουμε χώμα της παραπάνω κατηγορίας για ευνόητους λόγους.


  • το αμμοαργιλώδες ή αργιλοπηλώδες έδαφος είναι ανάμεικτο από τα 2 παραπάνω, οπότε έχει οτι χρειάζεται για να καλλιεργηθεί το έδαφος.


  • το ασπρόχωμα ή ασβεστολιθικό όπως το λέει και το όνομα προέρχεται από πετρώματα οπότε έχει μεγάλη πυκνότητα. Αυτό σημαίνει οτι έχει μικρή διαπεραστικότητα και θέλει αμμώδες χώμα να στρώσει.

  • το μαυρόχωμα ή χουμώδες είναι εύκολα στην καλλιέργεια. Περνάει εύκολα ο ήλιος κι ο αέρας, συγκρατούν την υγρασία και ζούν μέσα τους οργανισμοί που τα δίνουν θρεπτικές ουσίες. Αυτό το χώμα δε θέλει κοπριά.

Οπότε μας ενδιαφέρουν 3 ιδιότητες του εδάφους, η οξύτητα σε pH, η θρεπτικότητα σε συστατικά για τα φυτά και η ικανότητα του εδάφους σε απορροφητικότητα και κλιματικές αλλαγές.
Επίσης σε πολλές καλλιέργειες φυτών συναντάμε και προϋποθέσεις μορφολογίας, τα ορεινά, πεδινά και λοφώδη στις πλαγιές κυρίως.

Μια τελευταία σύνοψη στις παρεμβάσεις του ανθρώπου στο έδαφος για να είναι πιο κατάλληλο για καλλιέργεια φυτών, είναι:
  • η πρόσθεση κοπριάς δηλαδή ζωική λίπανση. ΠΡΟΣΟΧΗ... δεν την αφήνουμε πολλές μέρες εκτεθειμένη γιατί την παρασύρει το νερό και την αποδυναμώνει η ηλιακή ακτινοβολία
  • η φυτική λίπανση όπως είναι το κομπόστ.
  • η αγρανάπαυση που ξεκουράζει το έδαφος και τα όποια άγρια φυτά αναπτυχθούν συμβάλλουν στην θρέψη του.


Δεν υπάρχουν σχόλια :